Namn, ortnamn, personnamn - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
Det äldsta kända brevet på fornsvenska - ett pantbrev utställt av Ingrid Magnusdotter år 1330.  Foto: Owe Wennman.

Björn, Pompe, Åmål, Röda rummet, Zlatan, Mjölner, Ronja, Lindex, Franska revolutionen, Olaf Blafoth, Vättern, Ingrid, Ljungan ...

 
 
Har du frågor om namn?
Institutets ortnamnsverksamhet bedrivs på fyra orter med olika geografiska verksamhetsområden, se kartan nedan.

Välkommen att kontakta oss:
Göteborg 031-10 75 30
Lund 046-19 24 90
Umeå 090-13 58 15
Uppsala 018-65 24 45

Översikt över ortnamnsverksamhetens ansvarsområden fördelat på institutets enheter.

Här kan du läsa mer om vår service med svar på namnfrågor.

   

Namn

Namn eller egennamn är ord som avser en särskild individ eller ett individuellt begrepp. Förutom ort- och personnamn (Höganäs, Storsjön; Ylva) inbegrips även djur- och växtnamn (Misse, Pompe; Sparbankseken), saknamn som t.ex. namn på fortskaffningsmedel (Nordpilen) och redskap (Tors hammare Mjölner), abstraktnamn såsom namn på firmor (Astra Zeneca, Lindex), varumärken (Volvo, Coca-Cola) och konstnärliga verk (Borta med vinden, Röda rummet).

Namnvård

De mest framträdande grenarna inom namnforskningen har av tradition varit ortnamns- och personnamnsforskning, men det finns också en hel del forskning om andra typer av namn.

I Institutets uppgifter ingår myndighetsfunktionen att yttra sig i namnvårdsärenden som rör ortnamn och personnamn. Det innebär bland annat att vi granskar förslag till namn på allmänna kartor och ger råd till olika myndigheter i frågor om personnamn, både förnamn och efternamn. Institutet är också representerat i den s.k. Namnlängdskommittén, som arbetar med almanackans namnlängd.

Klicka på en rubrik i den röda listen ovan för att läsa mer om ortnamn, personnamn, namnvård och vår övriga verksamhet.

De flesta båtar har ett namn, som vägverksfärjan Frida
Vägverksfärjan Frida. Foto: www.alotofphotos.com.

Uppdaterad 8 januari 2014

Ansvarig för sidan: Namnarkivet i Uppsala (NAU)