Namnservice - svar på frågor om namn - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
 
     

Namnservice - svar på frågor om namn

Kontakta oss via e-post, telefon eller brev

En viktig del av vår verksamhet är att sprida kunskap om namn och namnvård. Det går bra att ställa frågor till oss via telefon, e-post och brev. Det går också att kontakta oss genom det kontaktformulär som man når via den länk för e-post till registrator som finns allra längst ner på den här sidan. Ibland kan vi ge svar direkt, men ofta behöver vi kontrollera material i våra arkiv eller bibliotek innan vi svarar.

Frågor om personnamn och personnamnsvård besvaras av Namnarkivet i Uppsala.

För frågor om ortnamn har vi en geografisk uppdelning. I Uppsala finns Namnarkivets samlingar, som omfattar material från hela Sverige. För vissa områden har dock arkiven i Göteborg, Lund och Umeå ett mer omfattande material. Är man intresserad av ortnamn i Skåne ska man därför vända sig till Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund (DAL). För ortnamn i staden Göteborg och landskapet Bohuslän vänder man sig till Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) och för Västerbotten, Norrbotten och Lappland till Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå (DAUM). I kartan till höger visas den geografiska uppdelningen. Där finns också länkar till de olika avdelningarnas kontaktsidor med telefonnummer, e-postadresser och öppettider.

Frågor om ortnamn och personnamn på de inhemska minoritetsspråken samiska, finska och meänkieli besvaras av Björn Lundqvist vid Namnarkivet i Uppsala.

Frågor som rör ortnamnsvård besvaras av vår namnvårdskonsulent, Leif Nilsson, vid Namnarkivet i Uppsala.

En nyare gren av namnforskningen rör s.k. övriga namn, t.ex. namn på husdjur, båtar och varumärken. Namnarkivet i Uppsala försöker att också besvara frågor om sådana namn.

Välkommen med namnfrågor!

Besök våra arkiv

Vi tar också emot besökare på våra arkiv i Lund, Göteborg, Umeå och Uppsala. För öppettider – klicka på en länk i rutan med karta till höger.

Klicka på "Samlingar" i den röda listen ovan för att läsa mer om våra namnsamlingar.

 

Uppdaterad 9 juni 2011

Ansvarig för sidan: Namnarkivet i Uppsala (NAU)