Folkminnen, etnologi, folklore, traditioner - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt

Vi bevarar gårdagen och samtiden
till framtiden!

 
 
Har du frågor om folkminnen?

Institutets folkminnesverksamhet bedrivs på tre orter. Dessa har huvudansvar för olika geografiska verksamhetsområden, men material om ett område kan även finnas i ett av de andra arkiven.

Välkommen att kontakta oss:
Göteborg 031-10 75 30
Umeå 090-13 58 15
Uppsala 018-65 24 35

Översiktskarta över folkminnesverksamhetens ansvarsområden

 

   

Folkminnen

Institutet för språk och folkminnen har Sveriges största folkminnessamlingar. I arkiven i Göteborg, Umeå och Uppsala finns resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera folklig kultur: berättelser om människors liv och leverne i vardag och fest – från 1800-talets fiske- och bondesamhälle fram till dagens mångfaldssamhälle. De omfattar bland annat levnadsberättelser, olika former av folklig dikt, sång och musik, traditioner och trosföreställningar. Större delen av våra samlingar är tillgängliga för allmänhet, studenter och forskare.

Vår verksamhet är inriktad på att bevara och bygga ut folkminnessamlingarna, och på att forska och informera om folklig kultur i Sverige. En stor del av vår insamling bedrivs i samband med pågående forskning.


Har du frågor är du mycket välkommen att höra av dig till oss. Adresser och telefonnummer finner du under personal.

Uppdaterad 24 januari 2014

Ansvarig för sidan: Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala (DFU)