dialekter - Institutet för språk och folkminnen Hoppa direkt till textinnehållet Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Översikt Sökningssida FAQ Hjälp Kontakt
Länk till månadens dialektord april 2014: Vem blir Påsklåskan i år?


Den som gillar att ligga och dra sig på morgnarna har det inte lätt under veckan före påsk. Skärskumpen!, Strickikott!, Långlaten! och Påsklåskan! är bara några exempel på vad man kan bli kallad för.

Läs mer om öknamnen som april månads dialektord!

 
 
Har du frågor om dialekter? 
Institutets dialektverksamhet bedrivs på fyra orter med olika geografiska ansvarsområden, se kartan nedan. För kontakt med enskilda anställda, se Personal.

Välkommen att kontakta oss:
Göteborg 031-10 75 30
Lund 046-19 24 90
Umeå 090-13 58 15
Uppsala 018-65 24 25

Översikt över dialektverksamhetens ansvarsområden fördelat på institutets enheter.

Läs mer om vår service med svar på dialektfrågor.

   

Vanliga frågor om dialekter

Vad är en dialekt? Har dialekter alltid funnits? Uppfattas man olika beroende på vilken dialekt man har? Läs våra svar på vanliga frågor om dialekter.

Vad gör vi?

På institutet för språk och folkminnen är vi fyra avdelningar som arbetar med dialekter. Vi har ett stort dialektmaterial i form av uppteckningar av dialektord och inspelningar i våra arkiv.

Vår verksamhet är inriktad på att bearbeta, bevara och bygga ut våra samlingar, och på att forska och informera om dialekter. En del av vår verksamhet bedrivs som projekt. Läs mer om vad vi arbetar med under fliken verksamhet.

Du kan också se vad som är aktuellt på avdelningarna. Är du mer intresserad kan du lyssna på dialekter och få litteraturtips.

Kontakta oss

Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss via e-post eller telefon. Våra samlingar och vårt bibliotek är tillgängliga för allmänhet, studenter och forskare. Varje avdelning har olika geografiska ansvarsområden, som du kan se på kartan till vänster.

Läs mer om respektive avdelning under kontakt.

Länk till fotografen

Däga, gräbba, stinte eller ståårs, vad säger du?

Uppdaterad 1 april 2014

Ansvarig för sidan: Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala (DFU)